Ridterapi

Hästar kommunicerar genom kroppsspråk och är mycket uppmärksamma på våra rörelser. Detta gör att hästarna hela tiden ger respons på de signaler vi sänder ut, både fysiskt och mentalt. Detta innebär i sin tur ett terapeutiskt verktyg, man kan genom hästen läsa av patienten på olika plan.

Mötet och umgänget med hästarna kan användas som pedagogisk metod. Hästen utgör en spegel som kan hjälpa oss med utvecklingen på en rad områden, som t.ex. medvetenhet om det egna beteendet/självreflektion, socialt inkännande och medveten självutveckling.
Dessutom övas ledarskapsförmågor som lyhördhet, lyssnande, målmedvetenhet, konsekvens, initiativkraft, medvetet kroppsspråk, säker utstrålning, ärlighet och nyfikenhet. Precis som med barn och elever kan man för hästar göra sig intressant och sprida entusiasm genom att själv hålla sig i utveckling, och vara i en process av lärande.
Genom ridterapeutiska träningsprogram kan man stimulera fysiska och psykiska förmågor. Man kan förbättra det sociala samspelet och de kognitiva möjligheterna.Samspelet med hästen motiverar på ett naturligt sätt till ett aktivt och fokuserat övande.

Chrille på brandvägenBollenMilla och Tyra

Vår dotter Milla är 6 år och har Retts syndrom. För att träna balans, styrka och ha kul går hon i ridterapi på Lyckodalens stall. Hon älskar att komma ut i skogen med hästen Tyra, fröknarna Maija och Ann och vi ser att hon blir tryggare, gladare och starkare för varje gång. Ridterapin ger en mysig stund med både häst, natur och lärare, en helt fantastisk aktivitet! /Hanna (mamma)